sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Siéva

Perjantaina olin siis Dance.fi:n houstaamalla siéva-workshopilla. Olin jo jonkin aikaa odottanut pääseväni kokeilemaan siévaa ja se osoittautui tosi hauskaksi ja mielenkiintoiseksi. Yksi lajin kehittäjistä Antopio "Topi Tateishi" DiMaestre piti siis tunnin ja kertoi samalla vähän siévan synnystä.

Siévahan on siis Suomessa kehitetty katutanssi. Muista katutansseista poiketen se ei kuitenkaan ole aggressiivista paukutusta vaan kaunista, sulavaa ja rauhallista. Lisäksi sitä tanssitaan lenkkareiden sijaan villasukat jalassa. Siinä on omasta mielestäni myös piirteitä nyky- ja show-tanssista, ja joku voisi sitä ehkä niiksi luullakkin.

Siévaa lähdettiin keksimään, koska haluttiin tanssia suomalaiseen musiikkiin, jossa harvemmin on hip hop -biittejä, jotka kuitenkin ovat rytmin kannalta tärkeitä muissa katutansseissa. Siévaa voi toki tanssia muuhunkin kuin suomalaiseen musiikkiin. Workshopilla tanssimme esimerkiksi Ellie Gouldingiin. Siévaan käyvää musiikkia kutsutaan luvstepiksi, joka omasta mielestäni muistuttaa aika paljon kaikkie tuntemaa dubsteppiä. Luvstep ei kuitenkaan ole niin aggressiivista vaan lähinnä sellainen nätimpi ja pehmeämpi versio dubstepistä.

Ennakko-odotuksia siévasta en oikein ollut vielä uskaltanut muodostaa. Ajattelin, että se voi olla joko tosi helppoa tai tosi vaikeaa. Se oli kyllä aika helppoa, mutta samalla myös haastavaa. Alkuun liikkeet voivat tuntua vaikeilta mutta ne oppii aika nopeasti ja ratkaisevinta tässä tanssissa oli se fiilikseen pääseminen. En ole varmaan ikinä päässyt opetustilanteessa näin syvälle itse tanssiin. Meillä oli lyhyitä freestyleosuuksia, joissa sai itsekseen kokeilla ja yhdistellä liikkeitä. Jotenkin siinä vaiheessa kaikki vaan katosi ympäriltä ja keskittyi vaan siihen omaan liikkeeseen. Juuri se teki itseeni tosi suuren vaikutuksen ja innostuin siévasta ihan tosissani. Ainoa huono puoli oli liikkeiden vähyys. Koska kyseessä on suhteellisen uusi tanssilaji, perusliikkeitä on vain ne muutama ja that's it. Tässä vaiheessa se on kuitenkin ihan riittävä tällaiselle omassa huoneessa yksin siévaajalle.

Suosittelen ihan jokaista kokeilemaan siévaa, jos siihen vaan on jossain mahdollisuus. Uskon että siitä saavat paljon irti myös muutkin kuin katutanssijat. Dance.fi kiertää nyt Suomea muutamassa paikassa opettamassa siévaa workshopeilla. Workshopit liittyvät 27.-28.7. Jyväskylässä järjestettävään hip hop renessanssi -tapahtumaan, jossa käydään mm. siéva-battle. Lisätietoa ja linkkejä siévan omilta facebook-sivuilta.



Siévaa Coca Colan mainoksessa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti